Verschillende Soa's

Chlamydia

De meest voorkomende geslachtziekte bij jonge vrouwen in Nederland is Chlamydia. Bij deze SOA krijg je vaak geen symptomen waardoor de mensen niet weten dat ze een chlamydia-infectie hebben. Deze SOA is er besmettelijk / overdraagbaar. In Nederland krijgen Jaarlijks 60.000 mensen in de chlamydia-infectie.

Als je de SOA Chlamydia hebt nestelt deze zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Chlamydia  is een bacterie. Symptomen die vrouwen kunnen krijgen zijn: méér of andersoortige afscheiding, pijn in de onderbuik en/of onregelmatig bloedverlies (buiten de menstruatie om). De klachten die kunnen voorkomen bij mannen zijn: pijn hebben bij het plassen en afscheiding vanuit de plasbuis.

Het erge aan chlamydia als deze niet goed wordt behandeld is dat vrouwen na langere tijd onvruchtbaar worden, dit is alleen bij vrouwen, mannen worden hierdoor niet onvruchtbaar. Dit komt doordat er littekenweefsel wordt gevormd in de baarmoedermond. De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is dan ook erg groot. Dit komt meestal pas voor als je 6 tot 7 jaar chlamydia hebt. Als je twijfelt of je chlamydia zou kunnen hebben is het daarom erg belangrijk om je te laten onderzoeken. Er is een schatting gemaakt dat er jaarlijk 1000 vrouwen onvruchtbaar worden door deze SOA.

Chlamydia afscheiding uit de penis      chlamydia baarmoedermond

chlamydia uitscheiding penis             chlamydia baarmoedermond

 

Genitale wratten

De naam zegt het al, het zijn  wratten op en rond de geslachtsdelen, maar ook in de anus of de vagina, in de bilspleet of in de mond. Als je genitale wratten hebt heb je last van erge jeuk. Gelukkig doen de wratten geen pijn.

Genitale wratten kunnen vanzelf weg gaan, toch is het altijd beter om je hiervoor te laten behandelen. Het is een hele intensieve behandeling. Als alle wratten weg zijn kun je ze weer terug krijgen d.m.v. onveilige seks. De wratten zien er meestal vlezig, zacht en huidkleurig tot roze uit. De wratten op de huid liggen of steken uit. Ze zien er bloemkoolachtige uit. Het kan zijn dat je een enkel wratje hebt maar meestal liggen ze met een aantal bij elkaar.

Veroorzaker

 25.00 keer per jaar worden Genitale wratten bij meiden en jongens ontdekt. Genitale wratten ontstaan door het HPV Virus (Humaan Papilloma Virus) het zorgt voor een infectie van de huid of van de slijmvliezen. Het HPV  virus kan verschillende uitwerkingen geven. HPV  6 t/m 11 zorgt voor genitale wratten.  Het virus is er besmettelijk en kan ook nog op andere manieren overgedragen worden.

Behandeling

Als je de wratten wilt gaan behandelen is het belangrijk dat je het virus dat de wratten veroorzaakt laat verdwijnen. Bij deze behandeling kan de dokter een keuze maken uit de volgende behandelingen: etsende vloeistoffen, bepaalde crèmes of door diverse ‘chirurgische’ methoden.

 

 Genitale wratten bij de anus

 

Herpes genitalis

Herpes is een zeer besmettelijke virus. Dit krijg je op het moment dat je in aanraking komt met iemand die herpes-uitslag heeft bij de mond, penis, anus of de vagina.  Als je het virus bij de mond hebt noemen we dit een koortslip. Heb je het virus bij je geslachtsdelen dan noem je het Herpes genitalis. Herpes kun je herkennen door de rode plekjes en met vocht gevulde blaasjes bij en in de geslachtsdelen. Deze met vocht gevulde blaasjes worden uiteindelijk wondjes en trekken vanzelf weg. Op het moment dat je een blaasje of een zweertje heb kun je andere mensen besmetten. Dit gebeurt alleen die andere persoon direct contact heeft met het blaasje of zweertje.

Het herpes virus blijft voor altijd in je lichaam zitten.  Als je weerstand wat minder is doordat je de griep krijgt of erg verkouden bent, komt het virus weer tot uiting.  Je krijgt dan weer rode plekjes en blaasjes. Iedere keer dat je rode plekjes en blaasjes hebt ben je voor je omgeving erg besmettelijk. Als jij aan een glas drinkt en daarna iemand zonder het virus is de kans heel groot dat diegene zonder het virus het virus nu ook heeft. Pas zelf ook op, als je met je handen aan het besmette gedeelte hebt gezeten, en daarna aan bijv. de ogen komt, kun je het virus ook zelf overdragen naar je ogen. Dit is erg vervelend en erg pijnlijk.

Na 3 weken verdwijnen de blaasjes en zweertjes meestal zonder litteken. De blaasjes en zweertjes drogen uit. Op het moment dat je geen last hebt van het virus komt dit doordat het virus zich terug trekt en op de uiteinden van je zenuwen blijven ze aanwezig. Op het moment dat je weerstand minder is of je erg gestrest bent vermenigvuldigd het virus zich en kunnen er weer blaasjes of zweertjes ontstaan.

Er is nog geen medicijn die ervoor kan zorgen dat het herpes virus uit je lichaam verdwijnt.  Er bestaan wel medicijnen (zalfjes) die ervoor zorgen dat de duur en de hevigheid verminderd worden. Bijvoorbeeld Zelitrex, Zovirax en Famvir. Deze zalfjes kun je alleen krijgen als je een recept hebt van de dokter. Om ervoor te zorgen dat de duur en hevigheid minder wordt moet je ervoor zorgen dat het virus zich niet te veel kan vermenigvuldigen. Hier zorgen bovenstaande medicijnen voor.

    

Koortslip                                                                   Herpes bij een vagina       Herpes bij een penis    

 

Gonorroe (druiper)

Gonorroe is een soa die ook ‘druiper’ wordt genoemd. Dit is een geslachtsziekte die even vaak voor komt bij de mannen als bij de vrouwen. Mannen hebben van deze SOA  het meeste last. Vanaf het moment dat ze onveilige seks hebben gehad tot een aantal weken erna, kunnen ze erg pijn bij het plassen hebben. Ook krijgen de mannen vaak een waterige/ geel- groene afscheiding uit de penis. Het enige wat vrouwen kunnen krijgen is iets meer afscheiding dan normaal.

Gelukkig is Gonorroe erg goed te behandelen. Bij vrouwen kan dit zorgen voor onvruchtbaarheid. Mannen kunnen van deze SOA geen last hebben van onvruchtbaarheid.

Syfilis (lues)

Een ander woord voor syfilis is lues. Syfilis komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië.  In Nederland komt het veel minder voor. Uit onderzoek blijkt dat het jaarlijks 250 keer voorkomt in Nederland en Belgie samen. Deze SOA is ook vrij ernstig als je het hebt. Bij de geslachtsziekte Syfilis zijn er drie fasen te onderscheiden:

  • Fase 1:je krijgt een aantal zweertjes in of in de buurt van je vagina, anus, penis of in de mond. Deze zijn na een paar weken weer verdwenen
  • Fase 2: Als je na fase 1 geen onderzoek hebt gehad en er niet achter bent gekomen dat je syfilis hebt is het virus al via de bloedbaan in het gehele lichaam gekomen.  Doordat het virus nu in het hele lichaam zit ga je je grieperig voelen en komen de vlekjes weer terug. Doordat dit ook weer vanzelf overgaat ben je je niet bewust hoe ernstig het eigenlijk is wat je hebt.
  • Fase 3: Dit is de laatste fasen. Het virus zit nu in je hele lichaam. Dit virus zorgt ervoor dat ze schade gaan aanrichten aan je organen. Je kunt nu nog altijd behandeld worden, maar meestal kom je erachter al het te laat is. Hiermee bedoel ik, dat er al zoveel is aangetast dat je er zelfs dood aan kan gaan.

Dit is niet altijd zo, als je alert bent en snel reageert ben je snel verholpen zonder dat er schade is aangericht aan je lichaam.

 

 

Schaamluis (platjes)

 

Als je platjes hebt, heb je luizen in je schaamhaar. Dit is erg vervelend doordat het vreselijk jeukt, maar helemaal niet gevaarlijk. Deze platjes kun je overnbrengen op het moment dat je met seksuele handelingen bezig bent, maar kan ook gebeuren als je kleding van een ander persoon draagt. De luizen die in je schaamhaar leven noemen we schaamluis  deze zijn te vergelijken met hoofdluis. De kleine beestjes leven van het bloed van de mens. Ze kunnen in je schaamhaar maar ook in je okselhaar zitten. Als je schaamluis hebt kan het zijn dat je rood of bruin in je onderbroek zit, dit is de ontlasting van de luizen. De luizen maken kleine beetjes in de huid. Hierdoor komt er bloed vrij. Het jeukt zo erg dat krabben geen zin heeft en alleen maar wondjes veroorzaakt.  

 

 Schaamluis heeft deze naam omdat het voor komt bij onze schaam- streek.

 

 Als je schaamluis hebt hoef je maar naar de apotheek te gaan. Hier krijg je een goede shampoo die helpt voor hoofd- en schaamluis.

 

 

luis