HIV & Aids
Hiv
De veroorzaker van aids is het Virus HIV. Dit virus kan op verschillende manieren het lichaam binnendringen. Hiv komt voornamelijk voor in het bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht, speeksel en zelf moedermelk. Dit virus kun je dus krijgen door seksuele handelingen maar ook door het onveilig omgaan met bloed of sperma. Denk aan spuitjes, wondjes enz.
Als het hiv virus in je lichaam is gekomen wordt je afweersysteem beetje bij beetje afgebroken. Het afweersysteem zorgt ervoor dat je de schadelijke bacteriën en virussen je niet ziek kunnen maken. Op het moment dat je dus het hiv virus in je lichaam hebt, verzwakt dit afweersysteem en is er een grote kans dat je heel erg ziek wordt. Als het virus HIV een langere tijd in je lichaam zit is je afweersysteem nog maar zo klein dat je steeds zieker en zieker wordt. Op dit moment hebben we het over aids.
Aids
Zoals hierboven beschreven maakt het HIV virus je afweersysteem helemaal kapot. Mensen waarvan het afweersysteem niet meer goed werkt hebben nu dus aids. Op het moment dat je aids hebt krijg je allemaal aandoeningen, zoals bepaalde vormen van longontsteking, darminfecties of kanker.
In het begin dat je besmet bent met het HIV virus merk je niet dat je besmet bent. In het begin krijg je steeds vaker last van kort durende griepjes. Verkouden, misselijk, koorts overal pijn. Dit is de fase van ‘acute hiv-infectie’. Na een langere tijd dit kan zelfs naar sommige jaren zijn kunnen er steeds ernstigere ziekteverschijnselen komen.
Door op tijd te starten met HIV-remmers kan je langer leven met HIV. HIV-remmers helpen het afweersysteem een handje waardoor je minder snel ziek wordt. Aids kan dan langer worden uitgesteld. Dankzij deze virusremmende medicijnen wordt de hiv-infectie in westerse landen nu beschouwd als een chronische ziekte.
Klachten en gevolgen van hiv en aids
Als het hiv- virus je lichaam binnen is gekomen dringt dit virus in de CD4 Cellen. Deze CD4 cellen worden van binnen kapot gemaakt. CD4 cellen zorgen ervoor dat de witte bloedlichaampjes (lymfocyten) antistoffen aanmaakt tegen bacteriën, virussen en schimmels.
Doordat de CD4 cellen het niet meer doen, doet de aanmaakt van antistoffen het niet meer. hierdoor kunnen bacteriën, schimmels en virussen het lichaam gemakkelijk binnendringen en zich vermenigvuldigen. Hierdoor wordt je erg ziek.
Wat merk je als je hiv besmet bent?
Klachten
Na enkele weken komt de ‘acute hiv ‘ fase. Dit betekend dat je griepachtige verschijnselen krijgt. Hierna komt de fase waarin iemand van hiv-negatief naar hiv-positief overgaat. Hiv positief wordt ook wel 'seropositief' genoemd. De verschijnselen die je op dit moment krijgt lijken heel erg op pfeifer. Er wordt dus meestal niet gedacht aan ‘seropositief’.
Een HIV- virus kan twee verschillende fases hebben:
- je bent seropositief en je weet dat niet:
op het moment dat je seropositief bent, kan het zijn dat je bijna tot geen klachten krijgt in het begin. Het kan zelf zijn dat je nog jaren gezond blijft. Op dit moment kun je wel andere infecteren via seksuele contacten.
- je hebt een hiv-test gedaan en weet dat je seropositief bent:
op het moment dat je een hiv-test hebt gedaan wordt je meteen doorgestuurd naar het hiv- behandelcentrum. Hier krijg je regelmatig bloedonderzoeken zodat je hiv – infectie goed in de gate wordt gehouden. Op het moment dat het nodig is wordt er gestart met de medicatie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb